Lever met rode kool, appel en gekarameliseerde ui

4
0 - 30 minuten
kalfslever
***
bakken

Bereidingswijze

Haal de lever een half uur voor bereiding uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Breng de rode kool met het water, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en de kruidnagels aan de kook. Schil intussen de appels en haal het klokhuis eruit, snijd er 4 plakken vanaf en de rest in blokjes. Voeg de blokjes appel aan de rode kool toe. Voeg gelijk een eetlepel appelstroop toe. Laat alles op laag vuur ca. 30 minuten sudderen. Verwijder de kruidnagels, laurierblaadjes en kaneelstokje. Breng op smaak met peper en zout. Indien nodig kan het kookvocht met de rode kool gebonden worden met allesbinder.

Smelt 2 eetlepels suiker in een koekenpan met anti aanbaklaag en karamelliseer de uiringen in ca 2 a 3 minuten goudbruin. Voeg vervolgens een halve eetlepel boter toe en bak de appelringen aan beide zijden. Verhit wat olie in een pan. De lever kan, indien gewenst, licht bebloemd worden zodat het extra knapperig wordt. Leg de plakken lever in de hete olie en voeg een klont boter toe. Bak om en om in ca 2 a 3 minuten op laag tot gemiddeld hoog vuur zodat de lever nog licht rosé is van binnen. Breng achteraf op smaak met peper en zout.

Tip! Lekker met een rode wijnjus, verrijkt met rozemarijn.

Basis rode wijnjus:
Blus af met een scheut azijn, kook dit tot de helft in, voeg de wijn, honing en gemalen peper toe en kook dit op laag vuur in tot ca een kwart van de hoeveelheid. Voeg de kalfsfond toe en laat nog even doorkoken. Zeef de jus en breng op smaak met zout en eventueel nog wat druppels azijn of citroensap. De rest van de boter (of naar smaak meer of minder) in blokjes door de jus roeren met een garde om te binden. Voor een lichtere jus kan ook droge witte wijn gebruikt geworden. Voor laurierjus 5 blaadjes laurier meetrekken, voor rozemarijnjus 2 takjes rozemarijn etc.

Ingrediënten

  • 8 dunne a ca 75 gram plakken kalfslever
  • 2 eetlepel olie
  • 1 eetlepel boter
  • 500 gram rode kool
  • 3 zachte rode appels (Goudreinet of Elstar)
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 dl water
  • 1 ui in ringen gesneden
  • peper uit de molen
  • zout naar smaak
  • eventueel allesbinder
  • eventueel bloem;

Voor rodewijnjus

  • 1 kg sjalotten gesneden
  • 2 tenen knoflook gesneden
  • 1 fles rode wijn (Cabernet Sauvignon)
  • 1 liter kalfsfond
  • 1 eetlepel honing
  • scheutje rode- of witte wijnazijn
  • 150 gr boter
  • peper uit de molen
  • zout
  • eventueel citroensap

Meer over Peter's Farm?

Tip: kijk ook even bij onze veel gestelde vragen. Misschien helpen we daarmee al een eind op weg?

Uitgelicht

Bekijk hierboven onze film

Beleef zelf hoeveel ruimte en rust er is op een Peter's Farm.