Kreeft en kalfsmergpijp

4
> 60 minuten
kalfsmergpijpen
***
stomen
Culinaire Saisonnier

Bereidingswijze

Pocheer de kreeft in een court-bouillon. Reken 1 minuut per 100 g. Koel direct terug in ijswater. Maak de kreeft schoon en verwijder enige eiwitresten van het vlees. Snijd segmenten van de staart en maak een salade van de pootjes en scharen. Maak aan mayonaise en mierikswortelemulsie. Spoel de kalfsmergpijp goed schoon.

Stoom de kalfsmergpijpjes ongeveer 10 min op 100°C. Haal het kalfsmerg uit het pijpje, breng op smaak met peper, zout en limoenschil en maak een rolletje. Laat dit ongeveer 24 uur opstijven in de koeling.

Steek ringen uit het briochebrood en leg tussen 2 bakplaten. Bak 8 minuten op 140°C. Verwarm 40 g crème fraîche en los de geweekte gelatine op. Vermeng dit met de overige crème fraîche en meng dit door de lobbige room. Vul af in malletjes en bewaar in de shockvriezer.

Kook het water, de suiker en het bergamotsap tot de suiker is opgelost. Voeg de Citras en de agar-agar toe en laat 3 minuten doorkoken. Koel de massa tot ze hard is geworden. Draai de massa glad in de keukenmachine en zeef. Draai het eiwit, yoghurt, citroen, zout en mierikswortel glad in de thermomix. Voeg druppels­gewijs de olie toe tot de massa gebonden is tot een zalfachtige massa. Reserveer 24 uur in de koeling.

Spatel goed door en vul in een spuitzak. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en reserveer apart. Meng voor de olie alle ingrediënten in de thermoblender op 90°C. Hang in een doek. Bewaar 24 uur in de vriezer totdat olie en residu gescheiden zijn. Dresseer de Oosterschelde kreeft op een bord met de ring van crème crue, kalfsmerg, gel van bergamot, emulsie van mierikswortel, brioche krokantjes, vinaigrette van yoghurt, mierikswortel en bergamot met olie van dille.

Garneer met bokchoi, rode amarant en bosui. Dresseer apart de kalfsmergpijp gevuld met salade van kreeft met mierikswortelemulsie, gegarneerd met bergamotgel, brioche krokantjes, takjes lievevrouwebedstro en korenbloem.

Ingrediënten:

  • 1 stuk Oosterschelde kreeft
  • kalfsmergpijpen
  • limoenschil
  • zout
  • peper
  • court-bouillon
  • brioche sneetjes

Voor de ring van crème crue:

  • 3 dl crème fraîche
  • 35 g suiker
  • 8 gelatineblaadjes
  • 6 dl lobbige room

Voor de gel van bergamot:

  • 200 g suiker
  • 450 g water
  • 250 g bergamotsap
  • 4 g Citras
  • 15 g agar-agar

Voor de emulsie van mierikswortel:

  • 200 g eiwit
  • 100 g yoghurt
  • sap van 1 citroen
  • snufje zout
  • 30 g versgeraspte mierikswortel
  • 600 g olie

Voor de vinaigrette van yoghurt:

  • 3 dl yoghurt
  • 20 g verse mierikswortel­puree
  • 30 g groentebouillon

Voor de dille-olie:

  • 6 bosjes dille
  • 1,5 l zonnebloemolie

Voor de garnering:

  • bokchoi
  • rode amarant
  • bosui
  • takjes lievevrouwebedstro
  • korenbloem

Meer over Peter's Farm?

Tip: kijk ook even bij onze veel gestelde vragen. Misschien helpen we daarmee al een eind op weg?

Uitgelicht

Bekijk hierboven onze film

Beleef zelf hoeveel ruimte en rust er is op een Peter's Farm.