Kalfsoester met een rode port-bramensaus en smeuïge aardappelpuree

4
30 - 60 minuten
kalfsoesters
*
bakken
Vicky van Dijk

Bereidingswijze

Haal de kalfsoesters uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen.

Schil de aardappelen voor de aardappelpuree en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met wat zout voor ± 20 minuten tot deze gaar zijn.

Rits voor de rode port-bramensaus de tijmblaadjes van de takjes. Doe vervolgens het vleesfond, de Tawny port, laurier en de tijmblaadjes in een steelpan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en laat het 8 minuten zachtjes doorkoken tot deze ⅓ is ingekookt.

Voeg hierna de bramen aan de saus toe en breng weer aan de kook. Zet het vuur lager en laat weer 8 minuten zachtjes koken tot deze ⅓ is ingekookt.

Zeef de kruiden en bramen uit de saus en zet vervolgens de saus weer op het vuur. Voeg de maizena toe en roer goed met een garde tot alles is opgelost en blijf langzaam verwarmen tot je een mooie dikte hebt gekregen. Voeg als laatste de boter toe, laat deze volledig smelten roer met een garde goed door de saus en hou de saus warm op een laag vuur.

Dep de kalfsoesters droog en bestrooi een beide kanten met wat peper & zout. Leg alvast 4 stukjes aluminiumfolie klaar waar je ze straks in kunt wikkelen.

Zet een pan op het vuur. Smelt een flinke klont bakboter in de pan en zorg dat de pan goed warm is. Bak hierin vervolgens in 1 minuut op hoog vuur de kalfsoesters aan beide kanten mooi goudbruin. Zet vervolgens het vuur lager en bak de kalfsoesters nog eens 3-3½ minuten. Draai de kalfsoesters regelmatig om. Haal ze hierna uit de pan en wikkel ze vervolgens goed in aluminiumfolie. Laat de kalfsoesters een paar min. rusten.

Warm voor de aardappelpuree de melk in een pannetje op, maar zorg dat het niet gaat koken. Haal de aardappelen door een pureeknijper of stamper. Voeg vervolgens de melk & het boter toe aan de aardappelen en roer tot de boter volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper & zout.

Verdeel de aardappelpuree over de borden. Snijd de kalfsoesters in plakjes en leg deze op de aardappelpuree. Maak af met wat mooie slablaadjes naast de kalfsoester (bijv. Red Chard). Verdeel wat saus over de kalfsoester en zet de rest van de saus op tafel.

Serveer direct.

Eet smakelijk!

Bron: Vicky van Dijk

Voor het kalfsvlees:

  • 4 stuks kalfsoesters
  • bakboter
  • peper & zout

Voor de aardappelpuree:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 140 ml volle melk
  • 40 g boter
  • peper & zout

Voor de rode port-bramen saus:

  • 200 ml vleesfond
  • 300 ml Tawny port
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 150 g diepvries bramen
  • 2 volle tl maizena
  • 10 g boter

Ter garnering:

  • handje mooie sla (bijv. Red Chard)

Meer over Peter's Farm?

Tip: kijk ook even bij onze veel gestelde vragen. Misschien helpen we daarmee al een eind op weg?

Uitgelicht

Bekijk hierboven onze film

Beleef zelf hoeveel ruimte en rust er is op een Peter's Farm.

  • De website van Peter's Farm gebruikt cookies
  • Deze melding verbergen