Kalfsrack met rode wijn en granaatappel melasse

4
> 60 minuten
kalfsrack
*
ovengebraad
Wat Eet Elisa?

Bereidingswijze

 1. In een ovenschaal leg je de kalfsrack. Met een scherp mes prik je gaatjes aan beide kanten zodat de marinade goed in kan trekken.
 2. In een maatbeker doe je de olijfolie, de rode wijn, de kruiden, de knoflook, de granaatappel melasse en de boter. Klop alles op hoge snelheid met een kleine garde, tot de marinade goed gemengd is.
 3. Schenk de marinade over de kalfsrack en masseer aan beide kanten met de hand in. Schep nog wat lepels marinade eroverheen. Dek goed af met plasticfolie en daar overheen aluminiumfolie. Zet dan weg in de koelkast. Voor het lekkerste resultaat doe je dit al 24 uur van te voren. Het vlees kan zo in alle rust de marinade op nemen.
 4. Op de dag van bereiding haal je de kalfsrack een uur van te voren uit de koelkast. Laat het vlees op kamer temperatuur komen. In de tussentijd verwarm je de oven vast voor op 200°C, hete lucht stand.
 5. Verwijder de plasticfolie van de ovenschaal en dek nu alleen af met de aluminiumfolie. Maak de randjes goed dicht zodat het vlees gaar kan stomen.
 6. Zet de ovenschaal in de oven en laat de kalfsrack ongeveer 1 uur stomen.
 7. Draai dan de oven terug naar 180°C, in grill stand.
 8. Verwijder de folie van de ovenschaal en voeg de aardappels in grove stukken toe om de kalfsrack heen.
 9. Zet de ovenschaal weer in de oven en grill de aardappels goudbruin, en zo ook het vlees. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Draai de kalfsrack elke 15 minuten om zodat beide kanten mooi kunnen kleuren.
 10. In de laatste 15 minuten voeg je de tomaatjes aan de tak toe. Knip de takjes zo dat je trosjes van ongeveer 4 tomaatjes hebt, en leg deze ook om de kalfsrack heen op de aardappels.
 11. Gebruik deze tijd om de aspergetips kort te stomen. Leg ze in een magnetron schaal met deksel, en doe hier een klein beetje water bij en besprenkel met wat zout. Dek de schaal af en zet 5 minuten in de magnetron op hoge stand. De asperges zijn dan beetgaar en helder groen. Spoel ze direct af met koud water zodat ze niet verder koken. Leg ze even apart.
 12. De kalfsrack is nu klaar en ziet er mals en sappig uit. Haal het uit de oven en verplaats de kalfsrack naar een snijplank.
 13. Op een grote serveerschaal leg je vast de groenten en de aardappels op een decoratieve manier neer. Ik heb gekozen voor een kransvorm zodat de kalfsrack precies in het midden kan.
 14. Je kunt de kalfsrack (deels) in plakken snijden, of heel laten. Ik heb er twee plakken afgesneden en heb de rest heel gelaten. Leg het vlees in het midden van de schaal en schenk er wat lepels van de heerlijke jus van rode wijn en granaatappel melasse overheen. De presentatie ziet er geweldig uit, en de kalfsrack zal het middelpunt van het kerstdiner zijn.

Eet smakelijk!

Bron: Wat Eet Elisa?

Ingrediënten:

 • 1,6 kilo kalfsrack
 • 100 ml olijfolie
 • 100 ml rode wijn
 • 6 theelepels zout
 • 8 tenen geperste knoflook
 • 3 theelepels paprikapoeder
 • ½ theelepel cayennepeper
 • 4 eetlepels granaatappel melasse
 • 3 eetlepels vloeibare boter
 • 250 gram cherrytomaatjes aan de tak
 • 8 kleine aardappels (vastkokend)
 • 100 gram aspergetips

Meer over Peter's Farm?

Tip: kijk ook even bij onze veel gestelde vragen. Misschien helpen we daarmee al een eind op weg?

Uitgelicht

Beter Leven

Betere Boer Rob Foks is er trots op dat hij onder het Beter Leven keurmerk zijn kalveren mag verzorgen. Daarnaast probeert hij zijn bedrijf ook steeds duurzamer te maken.

Bekijk hierboven onze film

Bekijk het Beter Leven filmpje hierboven

Beleef zelf hoeveel ruimte en rust er is op een Peter's Farm.

 • De website van Peter's Farm gebruikt cookies
 • Deze melding verbergen