Brand of the VanDrie Group
Neem kalfstong tijdig uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Doe in een pan met de groenten en genoeg water om de tong volledig te bedekken. Breng het aan de kook en laat het op een zacht vuur ongeveer 2,5 uur sudderen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C boven/onderwarmte, vet een ovenschaal in met 1 eetlepel boter. Schik de aardappelen in lagen, leg de knoflook ertussen en breng alles goed op smaak met zout en peper. Breng de room aan de kook, giet hem erover en bestrooi de gratin met kaas. Smeer tenslotte de boter in vlokjes over de bovenkant. Laat ongeveer 45 minuten garen op het laagste rooster, dek af indien nodig.
Steek een spies in de kalfstong om de gaarheid te testen. Als het gemakkelijk doordringt, is het vlees mals. Daarna verwijderen, afspoelen in koud water, droogdeppen en de witte schil eraf pellen. Doe het vlees terug in de bouillon. Neem ongeveer 250 ml van de bouillon.
Smelt de boter in een pan. Zweet de bloem hierin gedurende ongeveer 2 minuten. Voeg geleidelijk de bouillon toe en kook tot het dik wordt. Voeg tenslotte de Madeira toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Roer de botervlokken door de niet meer kokende saus voor een mooie glans. Snijd de kalfstong diagonaal in dunne plakjes en serveer met de saus. Serveer met de gratin.
Tip: kijk ook even bij onze veel gestelde vragen. Misschien helpen we daarmee al een eind op weg?
Bekijk hierboven onze film