Kalfsleverpaté

Ingrediënten

  • 300 gram kalfslever
  • 300 gram kalfsgehakt
  • 100 gram katenspek
  • 1 sjalotje
  • 50 gram gepelde gezouten pistachenoten of cashewnoten
  • 1 mespuntje tijm
  • 1 mespuntje oregano
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • peper, zout
  • 1 borrelglas cognac
  • 1 ei
  • ½ deciliter slagroom of schenkroom
  • 200 gram dunne plakjes katenspek of vetspek
  • patévorm of ovenvaste schaal van ca. 1 liter met deksel

Voedingswaarden

4
> 60 minuten
kalfslever, kalfsgehakt
*
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Bereidingswijze

Hak het katenspek en de kalfslever fijn of vraag de slager het door de vleesmolen (iets grover dan gehakt) te draaien. Voeg het kalfsgehakt toe en meng alles goed. Pel het sjalotje en snipper dit fijn. Hak de noten grof. Meng het sjalotje, de noten, tijm, oregano, nootmuskaat, peper, zout, cognac, ei en room door het vleesmengsel.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de patévorm met lapjes katenspek of vetspek. Vul de vorm of de schaal met het kalfsvleesmengsel en dek dit af met de lapjes spek. Dek de paté af met het deksel of eventueel met aluminiumfolie en zet de patévorm in een braadslede die met heet water is gevuld zodat de vorm er tot iets meer dan de helft uitsteekt. Laat de paté in het midden van de oven in ca. 1½ uur gaar worden. Controleer of de paté gaar is door er met een breinaald of prikker in te prikken. Het sap dat eruit komt moet wit van kleur zijn.

Haal de kalfsleverpaté uit de oven en laat hem onder druk afkoelen. (Leg op de paté een schaaltje of plankje met daarop een zwaar voorwerp). Laat de kalfsleverpaté een dag in de koelkast staan zodat de smaken er goed intrekken. Bewaar de paté maximaal één week in de koelkast.

Tips:
* Presenteer een cranberrysaus of cumberlandsaus bij de paté.
* Serveer er 'Oignons Monegasque' bij door zilveruitjes te koken in port met bruine suiker, blanke rozijnen, kruidnagel en tomatenpuree.

Meer over Peter's Farm?

Tip: kijk ook even bij onze veel gestelde vragen. Misschien helpen we daarmee al een eind op weg?

Uitgelicht

Bekijk hierboven onze film

Beter Leven

Betere Boer Rob Foks is er trots op dat hij onder het Beter Leven keurmerk zijn kalveren mag verzorgen. Daarnaast probeert hij zijn bedrijf ook steeds duurzamer te maken.

Bekijk het Beter Leven filmpje hierboven

Beleef zelf hoeveel ruimte en rust er is op een Peter's Farm.

  • De website van Peter's Farm gebruikt cookies
  • Deze melding verbergen